Službeno odelo u Srbiji u XIX. i XX. veku



Uniforme- Službena odela u Srbiji u XIX i XX veku otkrivaju različite oblasti uniformisanja. Kontinuitet odevanja otkriva isprepletenost istorijskog, političkog, socijalnog, ekonomskog, tehnološkog i kulturnog razvoja društva. Pojam uniforme izveden je od latinskog prideva uniformis (jednak oblik). Prenet u francuski, termin uniforma od 18. veka označava pripadnost nekoj službi ili formaciji.

Službena odela u XIX. veku svedoče o procesima obnavljanja srpske državnosti i kulture, dok odela iz XX. veka govore o učvršćenju identiteta ali i o promenama s nastankom jugoslovenske države. Uniformisanost je bila propisana samo za vojsku i policiju od druge polovnine XIX. veka za vreme vladavine kneza Miloša nakon Sretenskog ustava 1835.godine. Na fotografijama možete pogledati Karađorđevu svečanu dolamu sa zlatovezom, kao i svečanu dolamu Miloša Obrenovića.



Ukazom i Propisom uniforme su prvog puta u pisanoj formi određene i definisane kao hijerarhija državnog aparata od 6.marta 1837. godine. Za vreme kneza Aleksandra Karađorđevića, 1845. godine usledilo je modernizovanje srpske vojske po ugledu na savremnu Prusku i Rusiju. Ukazom iz 1850. godine uniformisani su i profesori, lekari, rudari, carinici i poštanski službenici. Tada dobijene oznake zadržale su se sve do Drugog svetskog rata. Ponovnim dolaskom na vlast, Miloš Obrenović 1859. godine, ograničio je činovničku vlast.

Ratne ambicije kneza Mihajla, ojačale su vojne moći zemlje i vojska je uniformisana po austrijskom i ruskom uzoru, dok je narodna bila u romantičarskom duhu stare srpske nošnje. Vojsci je uvedena ubrzo i šajkaška- graničarska kapa iz Austo-Ugarske. Propisom iz 1870. godine ustanovljena je jednostavnija uniforma koja se proslavila u ratovima 1912-1918. godine. Od proglašenja kraljevsta, 1882. godine novine u vojnoj odeći su uvedene prema pruskim uzorima.

Krajem XIX. veka usled politike približavanja Rusiji, kralja Aleksandra Obrenovića usledile su znatne izmene u odevanju srpske vojske. Propisom iz 1908. godine, za vojnu uniformu određena je sivo-maslinasta boja. Ova stara srpska vojnička uniforma je kasnije i bila osnov za oblikovanje uniforme jugoslovenske države, 1918. godine. Marta 1931. godine objavljen je Pravilnik o izradi i nošenju diplomatsko-konzularne uniforme kao i Uredba oslužbenom odelu i naoružanju državnih policijskih izvršnih službenika. Tokom Drugog svetksog rata usledile su izmene skidanjem oznaka i amblema sa nazivom-Jugoslavija. Krajem sepetembra 1941.godine propisana je petokraka zvezda za sve jedinice. Nakon rata uniforme su regulisane Uredbom iz 1946. godine. Novi pravilnik o uniformama JNA ustanovljen je 1955. godine i one će se zadržati sve do 1991. godine.














No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...