Istorija odevanja

Modne haljine 1829.godina
Istorija-Ni u starom dobu nije bilo dovoljno samo se obući. Praktičnu funkciju odevanja, kao najvažniju, pratila je potreba za estetikom i ukrašavanjem. Po pravilu odevanje je prikazivano sa aspekta i u vezi sa društvenim kontekstom. 
         S pojavom mode u novom veku, zanemaruje se socijalna segregacija, a poruke koje odevanje prenosi bivaju sve brojnije. Dok u XV veku postaje izuzetno važno biti moderan, toliko da u Francuskoj Karlo VII razmišlja da osnuje posebno ministrastvo za modu.


     Odeća sve više govori o tome koliko ko ima novca i kojoj klasi pripada. I kao velika prekretnica modna proizvodnja se okreće širokim narodnim masama, potrošačkim. Moda kao način odevanja i promene u odevanju predstavljaju jedan od najuticajnijih, ali verovatno i najpovršnijih fenomena kulture. Moda je bivala najrečitija u prevratničkim vremenima. 
       Francuska revolucija je lansirala duge pantalone, dva srpska ustanka iz mode su izbacili turske papuče, čizme i čalme. Za vreme Prvog ustanka srpski prvaci nosili su odeću svih boja samo zato što su je Turci zabranjivali. Već i na ovom primeru vidljivo je očitavanje značenja koje odeća nosi u vidu običaja, tradicije, ciljeva i dostignuća.
   Odevanje u Beogradu kao svakodnevna potreba može se sagladati na dvorskim svečanostim u srpskoj kraljevskoj srednjovekovnoj odeždi dok se kraljica Natalija trudila da uvede evropsku modu. U 1913.godini  u Srbiji uveliko se pratila svetska moda i svi začeci pripadaju tom periodu. O venčanim haljinama u Srbiji možete pročitati više na stranici ovde.










1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...