Sarač- stari srpski zanat


Sarač je stari srpski zanat. Sarač je zanatlija koji izrađuje predmete od kože, pre svega sedla, opasače, kajase, futrole za vatreno oružje,  bičeve i novčanike. U srednjem veku zabeleženo je da ovu opremu izrađuju majstori-sarači.





U saračkoj radnji miriše koža. Proces prerade i pripreme kože podeljen je u tri faze, na početku ih je sarač sam obavljao, zatim se koža nabavljala od vargi i naposletku, sarači su počeli da koriste fabrički obrađenu kožu. Sarač izrađuje proizvode ručno, dok među najpoznatijim alatima je saračko šilo i igla kojom se ručno ušiva. Alat je mnogobrojan i podrazumeva mnoštvo različitih noževa, sečiva, makaza, zumbi, kalupa.. Proizvode saračkog zanata krasi izuzetno kvalitetna izrada proizvoda. Veština obrade kože-izbor, načini štavljena; kao i  razvoj zanata-zanatlije, esnafi, alat, proizvodi čine ”Sarački zanat”.  



Danas je sarački zanat jako redak i na izdahu, usled razvoja industrijske proizvodnje koja u potpunosti zamenjuje potrebe nekad neophodnih saračkih radionica. 



1 comment:

  1. oh this is so lovely!:) Big kiss bella! hope you are having a nice day!:*<3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...