Sartoria Sabino- tradicionalna ručna izrada

Sartoria Sabino-tradition of hand working

Priča o Sartoria Sabino karakteriše prirodni dar koji se prenosi sa oca na sina kao tumačenje muške elegancije. Pasquale Sabino, sin krojača, koji je naučio  vešinu od slavnog majstora krojača svoga vremena, kao što je Angelo Blasi. Godine 1958, u uzrastu od sedamnaest godina, otvorio je svoju prvu radionicu. Tokom 80-tih njegova tradicija i stil je veoma cenjena od strane rimske elite sve više zbog prefinjene tehnike rada i njegove lične sposobnosti da napravi ime  kako za italijansku tako i evropsku modu. Godine 1988 Pasquale je otvorio i drugu radionicu u Casalnuovo u provinciji Napulja a 1990. godine je osnovao školu krojenja za mlade krojače u cilju očuvanja tradicije ručne izrade.  




U procesu izrade izuzetno je značajno fircanje. Fircanje se može definisati kao privremeno spajanje krojnih delova i  čak kao prenošenje oznaka sa krojnog lista. Ali ručno fircanje za Sartoria Sabino ima izuzetnije značenje. Igla i konac za Sabino označavaju mesto stvaranja kreativnog stila neuporedivih detalja.  Konac se uobičajeno koristi u kontrastnoj boji u odnosu na samu tkaninu. Ukoliko se pak odlučujete za mašinsko fircanje obratite pažnju na Izbor igala za mašinsko šivenje. Pri mašinskom šivenju je uobičajeno da na mašini podesite zategnutost gornjeg konca na 0, a dužinu boda u rasponu od 4 do 7mm u zavisnosti od mašine koju posedujete. Obratite pažnju da je firc konac potrebno izvaditi posle šivenja i da vodite računa pri izboru igala i konca da ne ostave rupice na tkanini.




Od 2000. godine Sartoria Sabino je i u New York-u gde je njegova umetnost cenjena od strane američkog  džet seta.  Zahvaljujući pomoći civilnim fondovima, Pasquale otvara i veliku radionicu od 800 kvadratnih metara u Casalnuovo ( Napulj). Njegova nova prodavnica izdvaja se prefinjenim toplim okruženjem. Konačno 2002. godine Pasquale Sabino osniva preduzeće u New York-u zahvaljujući pomoći svoja dva sina Michele i Marcello- poznatim krojačima i zahvaljujući njegovoj kćerki Alessandri, koja je menadžer i rukovodi radom. Za svoje brojne italijanske i strane kupce Sabino proizvodi odela po meri čiji su detalji posebno prefinjeni i u potpunosi ručno ušiveni. Odela se prave od najdragocenijih tkanina.
 
U video prikazu možete pogledati način izrade Sartoria Sabino. Prednosti ručne izrade možete uočiti još pri odabiru modela. Na prvoj probi model ručne izrade  pri prvom uklapanju dobija džepove, lajsne i podokovratnik. U ovoj fazi izrade sve promene su dozvoljene. U drugoj fazi postiže se  željena dimenzija i oblik, dok se završni proces potom privodi kraju. Čarobno.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...