Kurs šivenja-džep sa rajfešlusom

Sewing course -pocket with zipper 

Predstavljamo Vam novi odeljak Kursevi šivenja. Moći ćete da pratite slikovite, video i ilustrovane kurseve šivenja, kako da samostalno i lako naučite da šijete. Na početku smo učili početničke korake Kako da namotate konac na špulnu? kao i Kako da postavite donji konac? dok sada prelazimo na kurseve šivenja. Dopunjavaćemo i dalje odeljak Škola šivenja za početnike

Džep sa rajfešlusom.Upustvo predstavlja opis i način šivenja. Na fotografijama je prikazan način izrade korak po korak osnovnog modela izrade svih porubljenih džepova. Na ovaj način se pri izradi dobijaju lepo prilagođeni uglovi  koji idealni za izradu čvrste tkanine.


Obeležite markerom mesto gde treba ušiti rajfešlus. (Obeležite na licu materijala (right side)).
Zatim postavite deo materijala za porub sa naličja na lice materijala. Obeležite takođe mesto za rajfešlus.

Proštepajte pravougaoni porub. Na mestima gde su gornje i donje bele tačke obeležene, budite precizni.  Prikazano kao na fotografiji ispod.

U sledećem koraku, isecite materijal kroz oba sloja. Za sečenje na krajevima obratite pažnju na sledeću fotografiju.

Sečenje krajeva, isecite dijagonačno pod uglom od 45 stepeni na krajevima. Što pravilnije isečete, džep će dobiti lepši i pravilniji izgled sa lica materijala. Budite pažljivi.
Pogled sa naličja.
Provucite deo materijala za porub na naličje (wrong side). Na slici ispod možete pogledati kako izgleda lice materijala pošto ste provukli materijal za porub na naličje.
Pogled sa naličja. Zatim ispeglajte ovaj deo materijala jer u sledećem koraku postavljamo rajfešlus.

Kod šivenja rafešlusa na džepu donji deo rajfešlusa je potrebno postaviti na sledeći način. Donji metalni deo je vidljiv, kao takav je ukras. Ukoliko ste kupili duži rajfešlus potrebno je da ga skratite od dozgo. U postu Kako da skratite rajfešlus? rajfešlus je skraćem od dozdo, što nemojte koristiti za ovaj način šivenja džepa. Potrebno je skinete metalne zupce na vrhu rajfešlusa i da završetak ušijete da bi dobili graničnik. Predstaviću vam slikovito u narednim postovima.
Rajfešlus se šije sa lica materijala. U narednim fotografijama možete da uočite na koji način. Vežbom postižete preciznost. Ukoliko je potrebno, pričvrstite špenadlama materijal. Ovo je neophodno u slučajevima da šijete tanji materijal, koji klizi. Kod šivenja debljih materijala i kod većih rajfešlusa možete lako ušiti materijal i bez stopice za šivenje rajfešlusa. Ukoli se odlučite za šivenje skrivenog rajfešlusa pogledajte sledeći post Kako da ušijete skriveni rajfešlus? 

I rajfešlus je ušiven. ;)
Pogled na naličje.
Pogled na deo jakne na kojoj je ušiven džep rajfešlus. U sledećem postu pod delom 2 predstavićemo kako da ušijete kompletan džep.
Želimo vam puno uspeha kroz kurseve.





2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...