Vodič za pravilno održavanje i negu odeće


Mali saveti-da bi pravilno održavali i negovali odeću potrebno je da poštujete nekoliko pravila. Pre pranja potrebno je da razvrstate odeću po bojama. Mašinu nikada nemojte puniti do vrha jer se neće dobro oprati. Pre prvog pranja tkanina intezivnih boja može pustiti boju pa je preporučivo da je perete odvojeno. Sušenje odeće na direktom suncu može dovesti do njenog očvršćavanja. Pri pranju veša na 90° izbegavajte omekšivače jer gube svoje dejstvo. Preterano dodavanje praška može izbeleti tamne tkanine i izazvati nepotrebne fleke. Odeću koja poseduje cirkone, ukrasnu dumgad i sitne aplikacije možete prati u mašini ali u posebnim vrećima.

Dodatno, potrebno  je da znate kako se materijali ponašaju pri održavanju.

Prirodni materijali

PAMUK – skuplja se ukoliko se opere na veoma visokoj temperaturi. Vrlo lako se pegla, ali lako gubi boju, pa je preporučivo da se pegla sa unutrašnje strane (naopačke). 

VUNA – skuplja se ukoliko se opere na veoma visokoj temperaturi i zbog svoje težine lako gubi oblik prilikom sušenja, pa je potrebo da je pažljivo postavite pri sušenju da se ne bi rasteglila, takođe je kvalitetan termomaterijal koji dobro upija.

LAN – preporučivo je održavati na 30° i nikako na visokim temperaturama. Prijatan je materijal, ali koji se lako gužva.


SVILA – se pere na niskim temperaturama. Peglanje se isto vrši na niskoj temperaturi.   Svila je lagan i prijatan materijal koji zadržava kvalitet boje.


KOŽA- redovno je održavajte i ona će vam dugo trajate. Čistite je, mažite kremama za kožu, bilo da su u pitanje cipele, tašna ili jakna. U periodima kada je ne nosite očisite je i spakujte u kutiju u cipele stavite novine da bi zadržale oblik. Brušenu kožu nemojte nositi  po kišnom vremenu. U slučaju da se pokvasi sušite je daleko od direktnog izvora toplote i sunčeve svetlosti, preporučivo na vazduhu. U slučaju da ostanu mrlje od vode možete ih ukloniti običnom gumicom za brisanje i mekom četkom. 

Veštački i sintetički materijali

Acetat, veštačka svila, viskoza, poliester, najlon i likra – lako se održavanju, zadržavaju kvalitet boje i ne gužvaju se mnogo, ali mogu da budu neprijatni za kožu, naročito u toku leta.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...