Salvete- uglovi sa kosinama-Kursevi šivenja


Savršeni uglovi na salvetama. Otkrivamo trik sa kosinama koji može se primeniti kako na izradi salveta i stolnjaka, tako i pri šivenju košulja i kaputa.  Rezultat je predivna izrada, koju možete da postignete za vrlo kratko vreme. U članku Praznični stolnjak i salvete prikazan je princip izrade stolnjaka i salveta koji je pogodan za početničke nivoe šivenja. 



Za izradu salveta potrebno:
1. Platno lana ili pamuka ( dužina u iznosu koliko salveta želite da napravite)
2. Lenjir
3. Olovka
4. Pegla
5. Mašina za šivenje
6. Igla i konac

Za svaku salvetu isecite kvadrat u merama od 40 cm sa 40cm, što preciznije isečete kvadrat moći ćete da dobijete lepše kosine uglova. Ispeglajte ivice ka naličju (pogrešna strana) na oko 1cm od ivice. Nastavite sve dok sve četri strane ne ispeglate. Napravite kosine na uglovima kao na fotografiji ispod.


Odvijte nabore koje ste napravili. Da bi bilo uočljivo obeleženo je olovkom gde su prelomi. Uočite (imaginarnu) dijagonalnu liniju preko ugla koja povezuje savijene tačke kao što je prikazano isprekidanom linijom.


Isecite makazama ugao dijagonalno kao što je prikazano.


Zatim presavijte nove uglove, kao i svaku stranu salvete.


Presavijte ugao duž predhodne linije.


Zatim presavijte svaku stranu zajedno do linije. Uglovi sa kosinama su savršeni dok su ivice tkanine skrivene unutar.


Proštepajte mašinom za šivenje salvetu sa sve četri strane blizu savijenog ruba. I salvete su spremne.

Ukoliko ne posedujete mašinu za šivenje, salvete možete uraditi i ručno. Potrebo je da izmerite lenjirom dužinu boda i da tako paljivo ručno šijete na širini od 4 do 5 mm da biste postigli savršen izgled salveta.



U odeljku Škola šivenja za početnike možete pratiti početničke korake šivenja, dok na stranici Kursevi šivenja možete pratiti naprednije korake. 





5 comments:

  1. Odlično objašnjeno ,profesionalno i slikovito .I ako dosta toga (možda je neskromno) reći ,znam uvek volim kad vidim dobro objašnjen i tehnički izvodnljiv način. Posebno ljude koji imaju snage i volje da to tako dobro objasne i nesebično podele...mada zanat je u rukama ...svi znamo slova ali nam rukopis nije isti ,to je negde moja komparativna deviza.Koga interesuje ima od koga da nauči ...sve najbolje ,pozdrav,Dragica

    ReplyDelete
  2. Bravo, za nas početnike ovo je savršeno mjesto gdje se svašta može naučiti ;)

    ReplyDelete
  3. PRONASLA sam VAS!Od srca Vas preporucujem dalje.Pozdrav:)))

    ReplyDelete
  4. Salvete- uglovi sa kosinama-Kursevi šivenja

    ReplyDelete
  5. Hvala od srca na slikovitom objasnjenju!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...