Wien Naturhistorisches Museum


Prirodnjačko-istoriski muzej u Beču otkriva nam tajne čuvane i sakupljane vekovima.Minerali, drago i poludrago kamenje kao i zaostavština Marije Terezije. U postu Ukrasne jastučnice započeli smo otkrivanje ukrašavanja kao i na koji način istoričari klasifikuju primenjenu umetnost. U ovom slučaju na odeljenju geologije priroda nam daje odgovor.



Geologija proučava Zemlju. Pokušava objasniti kako se Zemlja formirala i kako se menjala. U muzeju možete pogledati kolekciju minerala (i mali čarobni dijamant od 80,02 karata). 



U video možete pogledati najavu svih odeljenja koje možete posetiti u muzeju.


Neočekivano, uočili smo i nekolicinu poludragog kamenja poje potiče iz Jugoslavije. Prvi je se može pronaći na Avali u Beogradu, a drugi pod imenom Tržić u Sloveniji.


Nakit koji je pripadao Mariji Tereziji
 (Maria Theresia Walburga Amalia Christina) 13.maja 1717-29.novembra 1780. bila je jedini ženski vladar habzburške monarhije i poslednji član dinastije Habzburg. Vladala je kao nadvojvodkinja Austrije, kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Galicije i Lombardije, kao vojvotkinja Mantove, Milana, Parme, Pjačence i Gvastale i vladarka Austrijske Holandije i brojnih grofovija. Brakom je bila carica Svetog rimskog carstva nemačkog naroda, nemačka kraljica, velika vojvotkinja Toskane i kratko vojvotkinja Lotaringije.

Untitled

Spoljašnji izgled muzeja

Izbor mineralnog kamenja koji možete ušiti i zatim ponosno nositi se prošio ;)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...