Izbor igala za šivaće mašine?

Selection of needles for sewing machines


U pripremi za šivenje važna je selekcija odgovarajuće igle i konca. Upotreba prave igle, konca kao i tkanine zajedno je jako važno. Pogledajte tabelu,  jednostavan vodič u izboru prave selekcije.






Kupujte kvalitetan konac. Mora biti jak, gladak i jednake debljine. Koristite isti konac za iglu i kalem. Pre šivenja uvek isprobajte iglu i konac za deliću materijala.

Generalno, tanke igle i konci se koriste za šivenje tankih materijala, a deblji konac i veće igle se koriste za šivenje debljih tkanina. U narednim postovima biće više reči koje sve marke igala možete da pronađete na našem tržištu.

Od specijalnih igala:
 Igla za džins, sa oštrim vrhom se upotrebljava za teške i tvrde tkanine, kao što su džins i platnoza navlake. Za površinski šav, specijalna igla sa većom rupicom, koristi se deblji konac. Igle za kožu probijju male rupice da ne bi oštetile kožu. Kod šivenja rastegljivih i vrlo tankih sintetičkih tkanina koristite strč iglu. Streč igla sprečava ispuštanje bodova.

Često proveravajte igle, da li su tupe ili krive? Loša igla može prouzrokovati oštećenja na tkaninama kao što su svila i svili slične tkanine.


Oblici igala

Univerzalna-višenamenska igla za većinu tankih i pletenih platna. Univerzalna igla veličine 14/90. Veličine 8/60 -19/120
Okrugli vrh- okrugli vrh širi platno što sprečava cepanje i zato je najbolja za pletene materijale. Nije preporučljiva za vez. Veličine: 10/70-16/100
Džins- oštar vrh efikasno probija gusto tkana platna, kao što su džins i mebl štof. Veličine: 10/70-18/110.
Streč- posebno oblikovana da spreči preskakanje boda kod sintetičkih i elastičnih materijala (kupaći kostimi). Veličine: 11/75 i 14/90.
Koža- oštar vrh stvara male rupice na koži. Veličine: 12/80- 18/100
Prošivanje-oštra igla sa velikim vrhom koji probija slojeve tkanina; velika rupica i žleb odgovaraju debelom koncu za prošivanje. Veličine: 12/80-16/100

Mašinsko vezenje-posebno pogodan za rejon, akril ili drugi visoko-sjajni konac koji se upotrebljava za mašinski vez. Veličine: 75/11(pogodna za većinu radova) i 90/14 (preporučuje se za višeslojno vezenje).

Igla bliznakinja- 2 igle spojene na jednom nosaču i postavljaju se kao jedna igla. Šiju dva paralelna šava. Dostupne u dva oblika:kao univerzalna i sa okruglim vrhom. Veličine: 1,6/70-4,0/100


Mogući kvarovi uzrokovani nepravilnim rukovanjem sa iglom

  •  Gornji konac puca (Igla nije dobro postavljena., Igla je savijena ili tupa., Konac je predebeo ili pretanak za iglu.)
  • Igla se lomi (Igla nije dobro postavljena., Igla je savijena ili tupa. Šraf za iglu je labav. Igla je previše slaba za platno koje šijete. Okretali ste dugme za selekciju boda dok je igla bila u tkanini.)
  • Mašina preskače bodove (Igla nije dobro postavljena., Igla je savijena ili tupa. Igla i/ili konav ne odgovaraju materijalu koji šijete. Za šivenje elastičnih i streč matreijala koristite odgovarajuće igle.)
  • Šav se nabire ( Igla je prevelika za materijal koji se šije)
U narednim postovima biće više reči o postavljanju igle. Do tada uživajte u izboru igala, konaca i materijala želi Vam



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...