Kako da sašijete majicu?



La Garconne



Za ovaj model majice potreban je render materijal za opšivanje okovratnika i rukava. Render materijal možete pronaći isto u metražama. Ukoliko vam nije poznat kao takav termin od ranije, koristi se uglavnom za trenerke za izradu pojasa, rukavnih delova i ukrašavanja. Elastičan je, pa možete koristiti i za materijal same majice elastične (streč) materijale.

Zabavite se sa izborom boja!


PHILLIP LIM 



Napomene, kod šivenja elastičnih materijala važno je da obratite pažnju za zategnutost gornjeg konca. Kod mašina koje su nove, dovoljno je da zategnute konac više. Primer sa 3-4 na 6-7 i da mašina radi odlično (primer mašina na kojima je mogućnost zategnutosti gornjeg konca od 0-9). Ili ako nemate ovu mogućnost izaberite jači (deblji) konac i bod za šivenje elastičnih materijala. Za elastične materijale najbolje bi bilo da posedujete Iberdek (Interlock) mašinu.

Upustvo za izradu majice:

Potrebni delovi prikazni su na fotografiji ispod. Obratite pažnju da je prednji deo manji oko dekoltea nego zadnji deo. Uradite prema sopstvenim merama ili prekopirajte sa neke stare majice.



Ušijte prednji i zadnji deo desne strane na ramenom šavu. Uradite sam jedan rameni šav!!! Naime, možete da izaberete jednu stranu, koja je vama lakša da uradite. Ukoliko imate endlaricu izendlajte, ukoliko nemate tu mogućnost uradite sitniji cik-cak bod. Cik-cak bod je jedan od elastičnih bodova.


Zatim isecite render traku širine 2inch ili 5 cm. Isecite potrebnu dužinu trake, budite slobodni da isečete i više zbog šivenja elastičnog materijala. 
Presavijte traku na pola i ispeglajte.



Postavite render traku na neobrađene ivice dekoltea i proštepajte. Pri šivenju blago zategnite render traku.

Pričvrstite render traku na rukavima na isti način. 
Zatim, spojite drugi rameni šav. Prikazano kao na fotografiji.



Pri šivenju rukavnih delova, centrirajte na ramene šav prvo.
Zakačite iglom rukavne šavove.


Proštepajte kao prikazano na fotografiji rukavne šavove.
Za porube možete da koristite iglu bliznakinju. 
Ukoliko ste pak srećnici da posedujete Iberdek mašinu ništa ne može da vas zaustavi. Možete da izaberete i neke od ukrasnih bodova za porub.


Spremi za ulepšavanje? Možete da počnete...
Pregršt izbora je pred vama!!!
Za predivno upustvo zahvaljujem se crafterhours.
Hvala Adrianna i Suzan!!!

4 comments:

  1. Svidja mi se ovo. Bilo bi dobro da redovnije postavljate ovakove postove. Pozdrav. :)

    ReplyDelete
  2. Kad bi nam nacrtali konstrukciju majice, koja vel jel muska.zenska, decja i tacne dimenzije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovani Alek,

      Prikazan model izrade za članak ”Kako da sašijete majicu?” je prikazan sa aspekta šivenja i krojenja majce. Po istom principu se šiju klasične majce kako i za muške, ženske i dečije veličine. U zavisnosti vaših potreba ostavljeno je da Vi po Vašim merama prenesete mere sa neke od Vaših majci, kao primer šivenja za početnike.

      Srdačan pozdrav

      Delete
  3. Odličan članak i jednostavna i jasna uputstva. Hvala !!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...