Kako da postavite donji konac?



How to install lower thread in bobbin?

Kako da postavite špulnu u grajfer?

Sada kada ste naučili iz predhodnog posta Kako da namotate konac na špulnu? vreme je da naučite i kako špulnu da postavite u grajfer, tačnije kako da postavite donji konac. Primer horizontalnog postavljanja špulne u grajfer biće prikazan.

Primer za postavljanje u vertikanom pravcu za metalno kućište (čunak ) biće prikazano u nekim od narednih postova.

   U primeru koristi se Singer mašina sa principom horizontalnog postavljanja špulne u grajfer. Princip je sličan za sve mašine koje imaju horizontalno postavljanje špulne u grajfer. 




Kod mašina sa horizontalnim grajferom način postavljanja špulne je jednostvniji zbog lakšeg pristupa grajferu. Potrebno je da špulnu postavite kao u položaj na fotografiji ispod. 
Kod Singer mašine konac se postavlja u smeru kazaljke na satu. 
Kod nekih drugih mašina tipa Bernina konac se postavlja u suprotom smeru od kretanja kazaljke na satu. (Obratite pažnju na upustvo rada mašine- u narednim postovima biće više reči i o upustvima).



Provucite konac kroz mali zupčanik, prikazano na fotografiji ispod. Potrebno je pažljivo provući konac. Ukoliko ne provučete konac pravilno može nastati problem sa zategnutošću donjeg konca a samim tim i nepravilnim donjim štepom.

Kod drugih mašina tipa Bernina mehanizam donjeg grajfera je sličan, potrebno je da konac provučete na levu stranu ka metalnom delu slično kao u primeru za Singer mašinu. Provućite konac do kraja drugog metalnog zupca.

Zatim izvucite konac sa strane i postavite na ubodnu ploču. Predhodno uvucite gornji konac, kao prikazano na slici ispod. Donji konac izvucite u dužini oko 10 cm.
Okrenite točak zamajca ka sebi za pun krug tako da igla sa gornjim koncem prodje kroz otvor za ubodnu ploču i zakači donji konac za gornji. Na slici ispod prikazano je na koji način se konac zakači. 


Ukoliko ste pravilno provukli konac igla će izvući donji konac na površinu ubodne ploče. Prikazano na fotografiji ispod.

Izvucite donji konac na ubodnu ploču, zatvorite metalnu (kod nekih mašina plastičnu) ploču grajfera i spremni ste za rad. Pravilnim načinom postavljanja špulne rešili ste i problem zategnutosti donjeg konca. O nepravilnostima postavljanja donjeg konca, što zbog vrsta konca primer elastičnog konca, kao i mogućnostima dodatne korekcije zategnutosti donjeg konca biće više reči u narednim postovima.


Špulna sa donjim koncem je pravilno postavljena u grajfer! 





Srecan rad!!!


1 comment:

  1. https://www.facebook.com/pages/O-sivacim-masinama-strojevima/208000152643566

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...