Merač igala za pletenje

The meter needle knitting

Merenje broja petlji može da bude vrlo naporan posao. Utvrđivanje prave mere najjednostavnije je izmeriti meračem igala za pletenje. Često, navedena preporučena mera istaknuta je i na samom klupku. U narednom postu biće prikazan izgled rada na debljim iglama 10mm dok je navedena preporučena mera 7mm. Za postizanje takvog oblika potrebno je malo iskustva, kao i poznavanje prediva koje koristite o Vuni, dok o drugim mešavinama i materijalima biće više reči u narednim postovima.




Izbor prediva, debljina igle, kao i željeni model čine nerazdvojivu celinu. Ukoliko ste početnik koristite preporučenu debljinu igala koja je navedena na predivu. Igle možete pronaći u oznakama od 2mm pa čak do 17mm. U Beogradu najveću debljinu igala sam pronašla od 10mm, po ceni od 250 dinara. Ukoliko pronađete deblje slobodno javite.Sve igle su bile obeležene te za njih nije potreban  merač.
U nekim zemljama merači za igle mogu da budu istaknuti u inch-ima. A modeli u čarobnim oblicima ovčica.  Oznake sa rupicama predstavljaju meru debljine igle za pletenje, usklađivanje sa izabranim predivom je uslov. Merenje broja petlji možete da merite i samim brojanjem broja petlji (kod jednostavnih radova-primer šal-uobičajeno je 15 petlji.) ili merenjem meračem željene dužine rada.
Ukoliko posedujete igle na kojima nema oznake, potrebno je da kroz rupicu provučete iglu i utvrdite pravu debljinu igle za rad. Za pletenje takođe važi pravilo da rad može da uspe samo ako se odabrani materijal obrađuje pravim alatom-iglama za pletenje. O tome moći ćete da čitate više u narednom postu, dok ranije tekstove možete pronaći hronološki u Arhiva.
Neodoljivi merač ovčica takođe može da posluži za namotavanje prediva.
Ili čak kao neodljivi ukras na novogodišnjoj jelci :)
Spremni ste za izbor igala za pletenje.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...